"Čaka me veliko dela"

Dvajsetletni slovenski odbojkarski reprezentant in član kamniškega Calcita, Aljoša Bogožalec, si želi, da bi njegovo moštvo zaigralo v polfinalu državnega prvenstva, sam pa bi se nekoč rad preizkusil tudi v tujini.

Bogožalec je prve odbojkarske korake naredil že zelo zgodaj, v prvem razredu osnovne šole in z odbojko vztrajal do osmega razreda, nato pa se je odločil za rokomet in ga dve leti tudi intenzivno treniral. V tretjem letniku srednje šole se je znova vrnil na odbojkarska igrišča in zaigral za domačo Kropo. Že kmalu zatem je postal član kadetske reprezentance Slovenije, kasneje pa je oblekel tudi dres mladinske izbrane vrste. Lansko leto ga je selektor Gregor Hribar prvič povabil tudi v člansko reprezentanco.

Prav Hribar je 201 centimeter visokega odbojkarja, ki igra na mestu korektorja, prepričal, da je zaigral za kamniški Calcit, kamor je prišel v lanski sezoni in tako začel svojo 'polprofesionalno' odbojkarsko kariero. V Kamniku, kjer je trener Bogdan Kotnik iz nekaj starejših in bolj izkušenih, večinoma pa iz mlajših igralcev, sestavil precej uspešno moštvo, ki se je že uspelo uvrstiti v drugi del prvenstva Slovenije, je Bogožalec eden od nosilcev igre: "Za Kamnik zdaj igram že drugo sezono in vesel sem, da sem standardni član prve postave. Pred začetkom sezone sem bil na sestanku s trenerjem Kotnikom, ki mi je že takrat dejal, da name resno računa," je dejal mladi odbojkar, sicer študent kranjske Fakultete za organizacijske vede, smer računalništvo, ki naporne treninge uspešno usklajuje s študijskimi obveznostmi: "Za študij je čas zjutraj in dopoldan, saj takrat navadno ne treniramo veliko. Prilagajamo se namreč trenerju, ki skuša čim večkrat dobiti dopust. Nekoliko več treningov imamo ob vikendih in praznikih, vendar pa mi za zdaj uspeva, da študijske obveznosti opravim dopoldan, popoldan pa je čas za odbojko. Z usklajevanjem zaenkrat nimam večjih težav."

V kadetski reprezentanci Slovenije je igral pod Hribarjevo taktirko, v mladinski ekipi pa ga je vodil Tine Sattler. Njegova generacija sicer ni bila tako uspešna kot tista, v kateri sta igrala kapetan slovenske članske izbrane vrste Tine Urnaut in eden od najboljših igralcev blejskega ACH-ja Alen Šket, vendar pa se je našim mladim odbojkarjem prav tako uspelo uvrstiti na lansko evropsko prvenstvo na Češkem. Bogožalec je zaigral tudi na evropskem univerzitetnem prvenstvu, kjer je z ljubljansko univerzo osvojil 5. mesto. Pravo priznanje je za dvajsetletnega odbojkarja prišlo lani spomladi, ko ga je Hribar uvrstil v člansko reprezentanco, za katero je prvič zaigral na junijskem pripravljalnem turnirju v Makedoniji, ko je Slovenija premagala Črno goro, Bogožalec pa je na igrišču prebil vseh pet setov in povsem upravičil zaupanje selektorja.

Kot večina odbojkarjev si tudi Bogožalec, ki je zelo zadovoljen s svojim statusom v Calcitu, želi, da bi se nekoč preizkusil tudi v tujini: "Zaenkrat je v Kamniku odlično. Dobro treniramo, klub je dobro urejen in tudi slovenska liga je letos dobra. Je pa želja vsakega igralca, da bi enkrat zaigral v tujini. Sam bi želel zaigrati v Italiji ali v Rusiji, vendar pa se zavedam, da je za kaj takega potrebno še veliko trenirati in delati ter nabirati izkušnje. O tujini bom lahko razmišljal šele kasneje."

Mladi Gorenjec se bo tako najverjetneje še nekaj let kalil v slovenski ligi, morda tudi v blejskem ACH Volleyu, trenutno najmočnejšem slovenskem klubu, ki se je uspel uvrstiti med najboljših dvanajst moštev v ligi prvakov. Bogožalec je bil uspeha Blejcev zelo vesel: "ACH s svojimi uspehi skrbi za vse večjo priljubljenost odbojke v Sloveniji. Dvorana Tivoli je vedno nabito polna in vedno več ljudi se vključuje v naš šport, kar je za odbojko izjemno dobro. Osebno sem najbolj vesel, da se bomo z ACH-jem v drugem delu prvenstva lahko pomerili tudi ostali klubi in tako videli, kako je igrati na taki ravni in kam pravzaprav spadamo. Lahko se bomo primerjali z najboljšimi in tako videli, kaj moramo še popraviti in koliko moramo še napredovati, da bomo dosegli njihovo raven odbojke."

Bogožalec je še razkril, da si v kamniškem Calcitu želijo, da bi se jim uspelo uvrstiti med štiri najboljše ekipe v Sloveniji, torej v polfinale državnega prvenstva. Zaveda se, da njega in njegove soigralce čaka težka naloga, vendar kljub temu upa, da jim bo uspelo.

Sport1
Foto: Sport1