Novi zmagovalci na Ptuju

Ptuj, 17.7.2010 – Največji mednarodni turnir v odbojki na mivki, BeachMaster 2010, na katerem se je poleg odličnih tujih ekip zbrala večina najboljših slovenskih odbojkaric in odbojkarjev na mivki, se je odvil v znamenju poletnih temperatur in novih zmagovalcih. Naslov na Odprtem prvenstvu Slovenije 2010 sta si priigrali Švedinji Tora Hansson in Camila Nilsson ter Alen Pajenk in Nejc Zemljak (Leineal-NES).

Na mednarodnem turnirju slovenske serije v odbojki na mivki –Slovenian BeachTour 2010 se je na Ranci ob Ptujskem jezeru v soboto odvil težko pričakovani slovensko-švedski finale, ki je podobno kot lani potekal med najuspešnejšima igralkama pri nas, Eriko in Simono Fabjan (VC Portorož), ter tujo ekipo. Tokrat sta na ptujski mivki nastopili Švedinji Tora Hansson in Camila Nilsson. Kljub temu, da sta švedski igralki na turnirju izgubili tekmo proti ekipi Gloryfy (Andreja Vodeb/Martina Jakob) in sta se do finala prebili preko repasaža, sta bolje pričeli odločilni derbi in ga dobili z 21:15. V nadaljevanju sta Hanssonova in Nilssonova držali svoj ritem, nizali točko za točko, Fabjanovi pa velike razlike nista uspeli nadoknaditi in tudi drugi niz izgubili z 21:11. »Sestri Fabjan poznava, saj sva z njima trenirali mesec in pol, prav tako pa sva na BeachMaster prišli na povabilo Švedskega strokovnjaka Isaka Hermanssona, trenerja sester Fabjan. Na Ptuju sva se želeli predvsem zabavati in se predvsem uigrati na igrišču, kar nama je uspelo,« je povedala Tora.

Sestri Fabjan tudi letos nista osvojili vrha BeachMasterja 2010, Simona Fabjan pa je dodala: «Končno sva zaigrali v Sloveniji in res sem si želela odigrati 100-odstotno. Nisva ujeli svojega ritma in očitno sva pregoreli v močni želji po zmagi. Ptujskega turnirja tako še nisva osvojili in upam, da bova naslednjo priložnost bolje izkoristili.«

Erika in Simona Fabjan (VC Portorož) sta se v finale tekmovanja uvrstili kot edini odbojkarici, ki nista izgubili niti enega niza na BeachMastru 2010. Prej sta v polfinalu prepričljivo premagali Uršo Podlesnik in Katjo Juhart (Avto Recek) z 2:0 (21:9, 21:19). Drugi polfinalni dvoboj se je odvil med slovensko-švedskim parom, Ano Oblak/Ano Kališnik (Apolonij) in Toro Hansson/Camilo Nilsson. Švedinji, ki sta na Odprtem prvenstvu Slovenije 2010 izgubili eno tekmo proti Gloryfy (Andreja Vodeb/Martina Jakob), sta se z odličnimi predstavami v repasažu prebili v končnico ptujskega turnirja, polfinalno tekmo pa sta dobili z 0:2 (16:21, 19:21).

V tekmi za 3. mesto sta se Urša Podlesnik in Katja Juhart (Avto Recek) udarili z Ano Kališnik in Ano Oblak (Apolonij), bronasto odličje pa sta si s suvereno zmago 2:0 (21:10, 21:14) priigrali Podlesnikova in Juhartova (Avto Recek).

Moška finalna tekma je obetala zanimiv boj za odličja, saj sta si na nasprotni strani mreže stala dve enakovredni ekipi; lanskoletna zmagovalca BeachMasterja Jan in Danijel Pokeršnik (Intersport) ter Alen Pajenk in Nejc Zemljak (Lineal-NES), odlična posameznika, ki sta v letošnji sezoni po nekaj letih ponovno skupaj zaigrala na mivki (Nejc Zemljak je lani igral v finalu z Alenom Djordjevičem Kamenikom). Okoli 2000 gledalcev je ob igrišču in na polnih tribunah v odlični atmosferi spremljalo napet dvoboj med Koroškima in Štajerskima odbojkarjema, ki sta ga dobila slednja z 2:0. Prvi niz je bil kar izenačen, nato pa sta se Zemljak/Pajenk zbrala in ga dobila z 21:18. Naslednji niz sta Štajerca zaigrala suvereno brez napak in bratoma Pokeršnik odvzela naslov z 21:15. »Presrečna sva da sva zmagala. Igrala sva popolnoma neobremenjeno, želela sva samo igrati dobro odbojko na mivki. In v drugem nizu, ko sva videla, da lahko tekmo dobiva, sva to izkoristila in se veselila zmage na BeachMastru 2010,« je povedal Nejc Zemljak, svetovni prvak v odbojki na mivki do 18 let pred tremi leti.

Danijel Pokeršnik: »Nisva razočarana zaradi današnjega poraza. Morda nama je v kritičnih trenutkih v prvem nizu zmanjkalo kanček sreče, na koncu pa sva preveč popustila in morala priznati premoč Alenu in Nejcu, za kar jima čestitam. Naslednje leto bova naslov pokušala pridobiti nazaj. Naslednji cilj je državno prvenstvo čez 14 dni, s čimer bova zaključila letošnjo sezono.«

V moškem polfinalu sta v prvi tekmi med ekipama Intersport (Danijel in Jan Pokeršnik) ter Asics MojcaSport outlet (Vid Jakopin/Gregor Perhaj), ki je odločala o finalistu v moški konkurenci, po dramatičnem boju z 2:0 (21:15, 21:17) slavila lanskoletna zmagovalca, brata Pokeršnik. Po drugi polfinalni tekmi smo dobili tudi zadnjega finalista BeachMastra 2010, ko je ekipa Lineal-NES (Alen Pajenk/Nejc Zemljak) z 2:0 (21:14, 21:9) pospravila VC Portorož (Leo Mohorič/Klemen Ponikvar).

V malem finalu sta si 3. mesto priborila Leo Mohorič in Klemen Ponikvar, ki sta presenetila Gregorja Perhaja in Vida Jakopina s 2:1 (21:23, 21:19, 15:12).

Organizatorji so letošnjo izvedbo drugega BeachMastra zelo zadovoljni, saj jim je v vročinskem valu ob visokih temperaturah uspelo uspešno izpeljati štiridnevni turnir. Turnir, ki je bil fizično in psihično izredno naporen predvsem za igralce, kar se je poznalo tudi v določenih trenutkih.

vir in fotografije: www.beachmaster.si