Prvi Beachmaster na Ptuju

Ptujsko jezero bo med 14. in 17. julijem z BeachMaster turnirjem prvo prizorišče slovenske serije turnirjev odbojke na mivki – Slovenian BeachTour-a. Letošnje dogajanje v odbojki na mivki je nadgradnja lanske serije, saj se poleg serije turnirjev (letos bo potekala na Ptuju, v Kranju in Mozirju) vključuje še Slovenian Beachcamp in verjetno še turnir World Cupa v septembru.

Obenem smo bili priča tudi premiernim in zgodovinskim rezultatom Erike ter Simone Fabjan, ko sta dosegli prvo zmago na turnirjih svetovne serije in s tem premaknile mejnik slovenske odbojke na mivki še na višjo raven.

BeachTour, katerega vodja je Jure Jeraj, v letošnjem letu vključuje uveljavljene turnirje na treh prizoriščih:
- BeachMaster na Ptuju od 14. do 17. julija;
- državno prvenstvo (DP) v Kranju od 30. in 31. julija;
- Mozirje open 2010 od 12. do 15. avgusta.

BeachMaster bo kot največji poletni športni dogodek pri nas ponovno poskrbel za atraktivno dogajanje in vrhunske odbojkarske predstave najboljših odbojkarskih ekip. Pomembno je predvsem to, da bo tudi letos skušal vpeljati evropske standarde organiziranja mednarodnih turnirjev.

Slovenian BeachCamp je prvi slovenski kamp odbojke na mivki, ki je nastal na pobudo dr. Tineta Sattlerja, kateri je prav tako organizator dogodka. Namenjen je razvoju in popularizaciji odbojke na mivki v Sloveniji, predvsem pa si ustanovitelj prizadeva razširiti dogodek na mednarodno raven. Odvijal se bo v Ankaranu v dveh terminih:
- 28. junij – 4. julij in
- 5. – 11. julij 2010.

»World cup« je novo tekmovanje pod okriljem svetovne odbojkarske zveze FIVB in služi kot del kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah 2012. Razdeljen je na tri nivoje:
- področni nivo določenih odbojkarskih federacij (MEVZA);
- evropski (CEV) in
- svetovni nivo (FIVB).

Posamezni nivo se bo izvedel določeno leto, torej se bo prvi odvil leta 2010, drugi 2011 in tretji tik pred olimpijskimi igrami (OI), torej leta 2012. Najboljših sedem ekip v moški in sedem ekip v ženski konkurenci tega tekmovanja bodo imeli pravico za nastop na OI. V Evropi bo tako oblikovanih osem skupin s štirimi reprezentancami posameznih držav. Reprezentanca je sestavljena iz dveh ekip (štirje igralci) – moškim in ženskim parom. Slovenija bo imela na »Continental cup-u« predstavnike v obeh konkurencah; formiranje reprezentance je še v pripravah. Velja omeniti še to, da se je Odbojkarska zveza Slovenije prijavila na razpis za organiziranje enega izmed turnirjev prvega nivoja »World cup-a«. Pričakujemo, da bomo na razpisu uspeli ter prevzeli organizacijo moškega in ženskega turnirja. Predviden termin je 3. – 5. september 2010 v Zrečah.

Izjave najboljših slovenskih odbojkarjev in odbojkaric o dosedanjih rezultatih in ciljih za prihodna tekmovanja:

Erika Fabjan: »S Simono se bova skušali letos udeležiti čim več turnirjev na najvišji ravni, torej tekmovanj evropske in svetovne serije. Po uspehu v Seulu in Badnu sva si zastavili cilj, da se čim večkrat preko kvalifikacij uvrstiva v glavni del tekmovanja ter tam doseževa kakšno zmago. To je nujno, če želiva narediti korak naprej in bi se v prihodnji sezoni na glavne turnirje uvrščali neposredno.«

Andreja Vodeb: »V letošnji sezoni z Martino načrtujeva uvrstitev med najboljše tri ekipe na vseh turnirjih Slovenian BeachTour-a. Kar pa se tiče tujine, se bova udeležili vseh mednarodnih open turnirjev, kjer preko kvalifikacij upava na preboj v glavni del tekmovanja. Zmaga v Zagrebu in 9. mesto na srednjeevropskem prvenstvu je odlična motivacija za nadaljnje delo, prav tako pa sva začeli sodelovati še s trenerjem Tinetom Sattlerjem, ki nama bo s strokovnim vodenjem pomagal pri uresničitvi načrtov.«

Danijel Pokeršnik: »Kljub temu, da se zaradi obveznosti v dvoranski odbojki še pred kratkim nisva imela možnosti aktivneje pripravljati na sezono odbojke na mivki, sva s pomočjo trenerja Bogdana Kotnika že v začetnih mesecih sezone zabeležila lep rezultat; poleg zmage v Zagrebu tudi 5. mesto na srednjeevropskem prvenstvu. Na Ptujskemu turnirju slovenske serije bova poskušala ubraniti lanskoletno zmago, uspeh pa nadgraditi še z uvrstitvama v finale državnega prvenstva in Mozirja open. Vsekakor se bova udeležila tudi turnirjev pod okriljem evropske in svetovne zveze, a natančnega plana še nimava.«

avtor: press BeachMaster
foto: www.beachmaster.si