Odličen izhodiščni položaj

Maribor, 23. maja (STA) - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v tretji tekmi prvega kvalifikacijskega turnirja za nastop na EP v Mariboru s 3:1 (17, -26, 15, 15) premagala Španijo in si s tem pred drugim turnirjem, ki bo konec naslednjega tedna v Tel Avivu, zagotovila najboljši izhodiščni položaj.

Dvorana Tabor, gledalcev 1500, sodnika: Rietfort (Nemčija), Stojanov (Bolgarija).
Slovenija: Pajenk 13, Šket 18, Gasparini, Kamnik 13, Vinčić 4, Jakopin, Škorc, Urnaut 12, Radović, Fabjan, Ropret, Komel 16.
Španija: Perez 11, Sevillano 9, Rodriguez, Noda 13, Hernan, Salas, Falasca, Parres 6, Llenas, Barcala 2, Garcia-Torres 10, Palharini.

Slovenski odbojkarji so po treh tekmah v Mariboru na dobri poti, da se neposredno uvrstijo na evropsko prvenstvo leta 2001 v Avstriji in na Češkem. Po gladkih zmagah nad Madžarsko in Izraelom so zablesteli še v najpomembnejšem trenutku, skalp so odvzeli še evropskim prvakom iz leta 2007, Špancem. Ti so res bili v nekoliko spremenjeni postavi kot na prejšnjih tekmovanjih, kar pa ne zmanjšuje uspeha izbrancev novega selektorja Veselina Vukovića, ki so v najpomembnejšem trenutku prikazali najboljšo igro na turnirju. Niso se ustrašili pritiska, ki ni bil majhen, v vseh elementih so pokazali vrhunsko predstavo, zabeljeno z borbenostjo. Črnogorski selektor je očitno dobro pripravil svoje izbrance, škoda pa je, da v končnici drugega niza niso izkoristili treh zaključnih žog, zato so imeli nekaj lepih priložnosti. Če bi jih izkoristili, bi bila njihova pot v Izrael na drugi turnir še mirnejša.

Da bi znali Slovenci po nizu porazov v zadnjem času (dve evropski prvenstvi, sredozemske lige, evropska liga) končno premagati Špance, je napovedoval že prvi niz. V njem je bil v napadu razpoložen Tine Urnaut, ki je bil najzaslužnejši, da je njegova ekipa ob prvem tehničnem odmoru vodila z 8:5. Ko so se mu pri nabiranju točk pridružili še Alan Komel, Matevž Kamnik in Alen Šket in ko je ob drugem tehničnem odmoru semafor kazal 16:11, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo Slovenci prišli v vodstvo v nizih.

Slovenci so z dobro igro nadaljevali tudi v drugem nizu, nekoliko pa so se popravili tudi Španci. Tako se je bil ogorčen boj za vsako točko. Izenačeno je bilo vse do končnice, v kateri so Slovenci vodili s 24:22, toda z nekaj napakami na sprejemu (Urnaut, na katerega so bili usmerjeni praktično vsi servisi Špancev), se je tehtnica prevesila na stran Špancev.

Prišlo je do izenačenja, toda to Vukovićevih izbrancev ni zmedlo. Nadaljevali so z dobro igro, posledica je, da niso imeli v preostalih nizih prav nobenih težav. Blok je bil praktično brezhiben, z njim so nabrali kar 19 točk. Matevž Kamnik je upravičil sloves enega najboljših evropskih blokerjev, s tem elementom je nabral kar sedem točk, dosti pa ni zaostajal niti Alen Šket. Napad je bil na visoki ravni, za navdušenje na tribunah pa so skrbele obrambne akcije. Za Slovence ni bilo izgubljenih žog, za kar so bili nekajkrat nagrajeni, saj so na neverjeten način prišli do točk.

Izjave po turnirju :
Veselenin Viković, selektor Slovenije: "Odigrali smo najboljšo tekmo na tem turnirju, tudi zaradi kakovostnega tekmeca. Malo nas je v drugem nizu izdalo potrpljenje, a na srečo smo se zmogli hitro vrniti, za kar si fantje zaslužijo čestitke. Prva etapa je bila odlična, toda smo šele na pol poti. Čez pet minut moramo vse pozabiti in misli preusmeriti na turnir v Izraelu, kjer nas čaka težko delo. Dobro je, da smo Madžarsko in Izrael premagali s 3:0: Mislim, da bodo v Tel Avivu tekme bolj izenačene, saj se ekipe zdaj bolj poznajo. Verjamem, da bodo tudi Španci na turnir v Izrael prišli še z nekaterimi odličnimi igralci, ki jih tukaj ni bilo. Toda mi smo dobili samozavest, zelo pomembno je, da jo je dobil Tine Urnaut, ki je bil danes izredno obremenjen s servisi tekmecev. Večino servisov je šlo na njega, mogoče se je njihov selektor tako odločil, ker naš kapetan v zadnjem času v svojem klubu ni igral na položaju sprejemalca."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "Na tekmeca smo se dobro pripravili, dosledno upoštevali navodila trenerja in rezultat je tu. Mislim, da smo z izjemo drugega niza, v katerem je bil padec v končnici, Špance nadigrali. Ne bi ničesar napovedoval, toda če bomo tako igrali kot tukaj, se lahko marsikaj zgodi."

Matevž Kamnik, bloker Slovenije: "Danes je bila igra neverjetna, tako kot je bila skozi ves turnir. Blesteli smo v vseh elementih, tako v servisu kot v bloku. Padec v drugem nizu pa je povsem razumljiv, saj je težko ves čas igrati v istem ritmu. Toda pomembno je, da smo se vrnili in nadaljevali z odlično igro. Na Špance smo bili zelo dobro pripravljeni, pri tem bi pohvali našega statistika. Zdaj moramo vse to, kar se je dogajalo v Mariboru, pozabiti, ter turnir v Izraelu začeti z ničle."

Sebastjan Škorc, libero Slovenije: "Že priprave so pokazale, da lahko pričakujemo nekaj takega. Ekipa je fenomenalna, vzdušje odlično, vodstvo na visoki ravni, vse poteka, ko mora, čestitke si zaslužimo vsi. Za današnjo zmago je bil pomemben preklop v razmišljanju, tokrat smo bili prepričani, da lahko zmagujemo tudi take reprezentance, kot je Španija. Na tem turnirju nismo nihali v igri, držali smo konstantno igro in menimo, da smo zasluženo na prvem mestu. Razmišljamo točko za točko, tekmo za tekmo, bomo videli, kam bomo prišli. Odigrali smo prvi polčas, še zdaleč nismo na evropskem prvenstvu. A če bomo igrali tako kot danes, se nam ni treba bati."

avtor: STA
foto: www.cev.lu