Prvenec kamniških odbojkaric

Maribor, 28. aprila (STA) - Odbojkarice kamniškega Calcita Volleyballa so v četrti finalni tekmi 1. DOL Radenska Naturelle v Mariboru s 3:2 (-14, 15, 17, -21, 16) premagale Novo KBM Branik in s skupnim izidom 3:1 v zmagah osvojile svoj prvi naslov državnih prvakinj.

Dvorana Lukna, gledalcev 700, sodnika: Skudnik in Plešnik (oba Mežica).
Nova KBM Branik: McNatt 17, Petho 8, Potokar, Kaučič, Medved, Guštin 13, Pintarič 3, Vardič 5, Kočar 3, Jerala, Planinšec 5, Valenčič 9.
Calcit Volleyall: Vrhovnik 7, Turnšek 4, Podlesnik, Kocjan 14, Puketa, Lenarčič 6, Obolnar 1, Toone 12, Beattie 10, Hribar, Strel Kosmač 14, Bratož, Blagojevič.

Odbojkarice Calcita Volleyballa Kamnik so prvič osvojile naslov državnih prvakinj. Kamničanke, ki so v zmagah vodile z 2:1, so v četrti finalni tekmi po izenačeni, razburljivi in dramatični tekmi še tretjič zmagale. Po tekmi so se kamniške odbojkarice prvenca v državnem prvenstvu veselile skupaj s številnimi navijači, ki so vso tekmo bučno navijali zanje, pokal in kolajne pa jim je izročil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Matjaž Kovačič.

V uvodnem nizu so ritem igre narekovale gostiteljice, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4, pri vodstvu 11:8, ko je začetne udarce začela izvajati Kočarjeva, pa so z odlično igro v obrambi in uspešnimi napadi nanizale kar enajst točk zapored in pri njihovem vodstvu 22:8 je bilo jasno, da bodo tudi osvojile niz.

Drugi niz je na igrišču prinesel preobrat. Vajeti igre so v svoje roke vzele kamniške odbojkarice, ki so ob prvem tehničnem odmoru povedle z 8:5. Mariborčanke so v nadaljevanju zaigrale bolj zbrano, izenačile na 8:8 in povedle z 9:8. V teh minutah so gledalci spremljali zanimivo in kakovostno odbojko, polno dobrih potez ene ali druge ekipe. Sledil je novi zasuk in vodstvo gostij, ki so zaigrale zelo zanesljivo, njihova prednost pa je naraščala iz minute v minuto. Pri vodstvu 20:15 so ob slabem sprejemu in neorganizirani igri mariborske ekipe osvojile kar pet točk zapored in izenačile rezultat v nizih na 1:1.

Tudi v tretjem nizu so Kamničanke pokazale več od Mariborčank. Ves čas so vodile, točke pa osvajale z dobro igro v bloku in tudi neugodnimi začetnimi udarci, ki so povzročali veliko preglavic igralkam na drugi strani mreže. Do sredine niza so gostiteljice še nekako držale korak z gostjami, v končnici pa so močno popustile in olajšale delo kamniški vrsti, ki je osvojila še drugi niz.

Četrti niz je postregel z izenačeno igro, pri vodstvu 9:8 za gostje pa si je Turnškova poškodovala levi gleženj in morali so jo odpeljati v bolnišnico. To je za nekaj minut zmedlo kamniško vrsto, kar so izrabile mariborske odbojkarice in ob drugem tehničnem premoru vodile s 16:11. Gostje se niso predale in ob njihovi zanesljivi igri je prednost Mariborčank kopnela in pri rezultatu 20:20 tudi skopnela. V odločilnih trenutkih so državne prvakinje vendarle pokazale več zrelosti in rezultat v nizih izenačile na 2:2.

Odločilni niz so bolje začele gostje, ki so povedle s 4:1 in 9:6, pri rezultatu 11:11 pa so jih Mariborčanke ujele. Toda ekipa Calcita je zmogla dovolj moči in znanja in si v odločilnih trenutkih priigrala prednost dveh točk (14:12), imela dve zaključni žogi, a obe zapravila. V nadaljevanju Kamničanke niso popuščale, imele še trikrat priložnost za zmago, izrabile pa so četrto, ko je Beattijeva z blokom zaustavila Guštinovo in dosegla zmagovito točko.

avtor: STA

foto: www.okkamnik-klub.si