Intervju z Glennom Hoagom

Glenn Hoag drugo sezono vodi odbojkarje ACH Volleyja, s katerimi se je letos uspel uvrstiti na zaključni turnir Lige prvakov, ki jo je sam že osvojil. Večkrat je že dokazal, da zna presenetiti nasprotnika na igrišču, podobno presenečenje pa smo doživeli tudi ob obisku na treningu.

Nobeno delo mu ni pod častjo. Trener, ki je pred devetimi leti s Parizom osvojil Ligo prvakov, sam poskrbi za pripravo igrišča. Prinese drogova, mrežo, …

Mar ne bi bil kdo drug bolj primeren za to delo?

To sem vedno počel, pri vseh moštvih, ki sem jih vodil. Včasih mi igralci pomagajo, včasih ne, sem pa tja kdo drug. Ste kdaj videli podjetnika, ki gradi hiše? Na gradbišču vsi delajo, tudi on sam. Na tak način sprejemam delo in ne delam razlik.

Kakšen izziv je trenirati tako mlado ekipo kot je vaša?

Trenersko delo vedno prinaša izziv in reševanje težav. Poznati je potrebno profil igralcev in poskušati iz njih narediti boljše odbojkarje. Proces dela je sestavljen tako, da se pričakuje napredek, ki bo viden po Božiču in da bodo tako igralci, kot tudi moštvo, nato v novem letu še boljši. To je povsem normalen proces, zlasti pri tako mladi ekipi kot je naša, s katero je res užitek delati. 

Kako bi primerjali svojo sedanjo ekipo z moštvom Paris Volleyja s katerim ste leta 2001 zmagali v Ligi prvakov?

Zelo podobni moštvi. Pariška ekipa je bila nekoliko bolj izkušena, mogoče tudi malenkostno bolj nadarjena. A kar se tiče delovnih navad in medsebojnega spoštovanja pa ne vidim razlik. Ta ekipa je neverjetno produktivna, ker si igralci zaupajo in podpirajo eden drugega, tako da je užitek biti njen trener enak tistemu v Parizu.

Tedaj ste v polfinalu premagali Romo, v finalu Sisley, letos pa ste že bili boljši od Macerate. Potem takem se zdi, da ste strokovnjak za Italijane in da bo Trentnino v polfinalu letošnje izvedbe Lige prvakov naslednja žrtev?

Moj pristop je ne glede na tekmeca vedno isti. Vedno poskušam analizirati nasprotnikovo igro in poiskati njihove slabosti, ki jih ima tudi Trentino in nato iščem ustrezne rešitve. Ravnokar sem igralcem razložil, da obstaja neka fama o veličini italijanskih klubov. Povedal sem jim, da moramo biti osredotočeni na svojo igro in kaj moramo storiti, da jih lahko premagamo. Podobno je bilo tudi proti Macerati, igralci so verjeli, da če se bodo držali dogovora, lahko zmagamo. Nikoli ne napovedujem prihodnosti. Ali bomo zmagali ali izgubili? Vedno rečem, pripravimo se na tekmo, pomerimo se, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Koliko časa porabite, da se pripravite na nasprotnika?

K sreči imamo sedaj dovolj časa za pripravo. Sicer pa potrebujem za zbiranje podatkov in natančno analizo nasprotnika sedem do osem ur doslednega dela, za predelavo video posnetkov in uporabo lastne metodologije. Potem pa je potrebno poskrbeti še za fizično pripravo ekipe in delo na igrišču. Pomembno se je natančno pripraviti in igralcem posredovati informacije, da sami razumejo tudi načrt priprave, sam pa jim potem lahko bolj pomagam. Lažje tudi vidim, kako se odzivajo in se potem odločim ali je potrebno spremeniti taktiko ali vztrajati pri dogovorjenem.

Kot Kanadčan zagotovo pozorno spremljate hokej na ledu. To je povsem drug šport kot odbojka, pa vendar, najdete kdaj tudi v tem športu kaj, kar je uporabno za vas?

Res je povsem drug šport, a zmagovalna moštva so si zelo podobna. Najboljši zmagujejo, ker delujejo kot ekipa. Kadarkoli so si moštva dokaj enakovredna, se pravi, da med njimi ni večjih razlik, zmagujejo tista, ki so bolj kompaktna, kjer vlada večje zaupanje med igralci in tudi zaupanje v sam sistem, ker ravno to prinaša dobre predstave, katerim pa nato sledijo tudi rezultati.

Kateri je vaš najljubši klub v ligi NHL?

Ja, to so Montreal Canadiens, ki letos nimajo ravno najboljše sezone. Prihajam iz Quebeca, tako da že od malih nog navijam za njih. Rad gledam najboljša moštva, v zadnjem času predvsem Pittsbugh s Crosbyjem, Malkinom in ostalimi, rad imam hokej, dobre tekme, moje srce pa je pri Canadiensih. 

Po koncu sezone vam poteče pogodba z ACH Volleyjem. Blejci imajo interes  po podaljšanju sodelovanja, kaj pa vi?

S Kanadsko odbojkarsko zvezo imam štiriletno pogodbo, ki vključuje tudi moji dve sezoni na Bledu. Moram jo spoštovati, se vrniti v Kanado in pripraviti reprezentanco na olimpijske kvalifikacije, ob tem pa se bomo pogovarjali tudi o možnosti , da ostanem trener ACH-ja. Težko bo, a bomo videli. Lepo mi je tukaj in delati s to ekipo, ki lahko samo še napreduje.
 
Z Glennom Hoagom se je pogovarjal Gregor Peternel (www.sport-tv.si)
Foto: Vid Ponikvar