Derbi zaznamovala blokerja

Neustavljiva centralna blokerja

Črnuče – Hoče 1:3 (13:25, 29:27, 25:27, 19:25)

Dvorana Gimnazije Bežigrad, gledalcev 50, sodnika Štamcar in Mohorčič (oba Mokronog).

Črnuče: Plahutnik 5, Ajlec 16, Novak 15, Ogrizek – libero, Pogorelec 9, Žavbi, Tepić 6, Gornik, Hodžić, Zadravec 4, Marušič, Mihelčič, Kumer – libero, Jerončič; trener: Tomi Šmuc.

Hoče: Dvoršič - libero, Klinc 8, Primec 12, Port, M. Planinšič 5, Boženk 7, Špindler, Franc 21, Repa – libero, Vovk 15, Berglez, Lobnik, Šijanec 3, U. Planinšič 8; trener: Miran Merkuš.

 

Zaradi mladinskega finala, ki se bo odigral ta konec tedna v Ljubljani, sta ekipi Hoč in Črnuč derbi druge slovenske odbojkarske lige odigrali že med tednom. Predpostavke pred spopadom prvouvrščenih ekip je bil jasen. Kdo bo zmagal, bo po prvi polovici prvenstva zasedel prestol druge lige. V dvorani bežigrajske gimnazije je bilo že pred začetkom tekme čutiti napetost, ekipi se dodobra poznata in skrivnosti domala ni bilo. Toda že pred prvim sodnikovim žvižgom je prišlo do zmede, saj je trener domačih Tomi Šmuc napačno zapisal začetno postavitev svojih izbrancev in za največ zmede poskrbel prav pri slednjih. Hočani so to s pridom izkoristili in po dobrih začetnih udarcih organizatorja igre Uroša Planinšiča povedli s 5:0. Ljubljančani nikakor niso našli svoje prepoznavne igre, naleteli pa so tudi na razpoloženega tekmeca. Hočani so na koncu prvi niz dobili prepričljivo s 25:13.

Toda (pre)lahko dobljen prvi niz je mlade Hočane tudi nekoliko uspaval. Glasna klop Črnučanov je svoje soigralce vendarle prebudila iz zimskega spanja, bolje so začeli sprejemati začetne udarce in vse do končnice držali korak s Hočani. Odločitev o zmagovalcu drugega niza se je sprevrgla v pravo dramo. Obe ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, na koncu pa se so dobrem servisu Pogorelca in slabo ocenjenem letu žoge hoškega sprejemalca Tadeja Boženka veselili domačini (29:27).

Dobljen drugi niz je izbrancem Tomija Šmuca dal poleta. Izjemno so začeli tretji niz, vodili s 5:0 in 8:5. Tudi pri drugem tehničnem odmoru so imeli prednost (16:13), a je nato na sceno stopil hoški centralni bloker Timi Franc. Do tega trenutka tekme se ni proslavil s svojimi začetnimi udarci, a je slab vtis popravil v nadaljevanju tekme. Z dvema neubranljivima servisoma je poskrbel za priključek, nato pa na mreži zablestel še v napadalnih akcijah. Svoje je pristavil še drugi centralni bloker Hočanov Jaka Vovk, ki je bil podobno kot Timi Franc, nerešljiva uganka za črnuške odbojkarje. Športna sreča, ki je Hočani niso imeli v drugem nizu, se jim je nasmehnila v končnici tretjega in v nadaljevanje obračuna so odšli z vodstvom.

Tega vse do konca tekme niso izpustili iz rok. Dlje je trajal obračun, bolj samozavestni in učinkoviti so postajali izbranci trenerja Mirana Merkuša. Že do drugega tehničnega odmora so si priigrali potrebno prednost (16:11) za mirno končnico tekme.

Hočani so se tako s tremi točkami v prtljagi vrnili z gostovanja v Ljubljani in si priigrali pred nadaljevanjem prvenstva že tudi občutnejšo prednost. Drugouvrščenim Črnučanom bežijo že za šest točk. Tretjeuvrščeni igralci Frama zaostajajo za sedem točk, a imajo tekmo manj in bodo še gostovali v Žužemberku. Tja se bodo prihodnji konec tedna (30. januarja) odpravili tudi Hočani, medtem ko se bodo domačemu občinstvu ponovno predstavili 6. februarja, ko bodo gostili Framčane, neposredne tekmec za uvrstitev v prvo ligo.