Še tretjič s polnim izkupičkom

Štiri gostovanja, deset točk. Takšna je bera izbrancev trenerja Mirana Merkuša na letošnjih gostovanjih v drugi slovenski moški odbojkarski ligi. Tudi z zadnjega gostovanja so se igralci odbojkarskega kluba Hoče vrnili s tremi točkami v prtljagi, potem ko so v Stranjah pri Kamniku zanesljivo in prepričljivo ugnali Calcit II s 3:0. Priprave na tekmo so minile v znamenju zelo neobičajnega začetka tekme, saj je prvi sodnikov žvižg v dvorani odjeknil že nekaj minut pred 14. uro. Toda mladi hoški odbojkarji so nalogo vzeli resno in od prve minute narekovali ritem igre.

Odlični servisi tekmeca in slab izkupiček v napadu je nekdanjega selektorja moške izbrane vrste in sedanje trenerja Calcita Gregorja Hribarja prisilil, da je s hitro minuto odmora poskušal ustaviti nalet Hočanov. A ker se načrt ni izšel, mu ni preostalo drugega, kot da je zamenjal povsem nerazpoloženega mladinskega reprezentanta Gašperja Hribarja in v igro poslal Davida Renka, ki je še lani nastopal v majici Mokronoga in letos vse treninge opravi s prvo kamniško ekipo. Toda želenega preobrata to ni prineslo, preveč zanesljivi so bili hoški fantje tako na sprejemu servisa kot v napadu, kjer so na sredini mreži s pomočjo hitrih akcij Timoteja Franca in Jake Vovka luknjali kamniško obrambo.

Na koncu niza je prednost, ki je na sredini seta znašala že sedem točk, nekoliko splahnela, a to ni uspavalo hoških odbojkarjev. Z enako vnemo so še naprej izvajali servise, ki so domače odbojkarje spravljali v obup. Ko se je prebudil še blok, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Le občasni nezbranosti Hočanov se domačini lahko zahvalijo, da so jo na koncu odnesli s šestimi točkami razlike. Kot se velikokrat primeri v odbojkarski igri, je tretji niz postavil stvari na glavo. Medtem ko je hoški strateg Miran Merkuš menjaval le na servisu (večino časa so Hočani igrali v postavi Uroš Planinšič, Tadej Boženk, Jaka Vovk, Matija Primec, Dominik Klinc, Timi Franc in na mestu libera Domen Repa), pa so Kamničani zamenjali organizatorja igre. Poslej so delovali bolj kompaktno, razigral pa se je tudi korektor Marko Merkun, ki je predvsem v končnici odigral odlično tekmo. Vse do 22. točke so bili v prednosti domači igralci, a zatem po dobrih začetnih udarcih novopečenega Hočana Urha Porta prednost zapravili.

Kamničani so imeli kar sedem zaključnih žog, a so jih Hočani rutinirano ubranili in pri rezultatu 32:31 imeli tudi sami drugo zaključno žogo. Vajeti igre je v svoje roke vzel centralni bloker Timi Franc, ki je z »bombo« na servisu iz skoka izvršil dovolj pritiska, da so si Kamničani z lastno napako sami zapečatili usodo.

Hočani v letošnji sezoni izgubili vsega dve točki (na gostovanju v Framu) in s šestimi zmagami zanesljivo vodijo na drugoligaški lestvici; pred zasledovalci iz Črnuč in Frama imajo tri točke prednosti. Že to soboto pa jih čaka nov izziv, ko bodo ob 19. uri v domači dvorani gostili ekipo Špan Brezovice. Ti sicer z desetimi točkami zasedajo šesto mesto, a so se v preteklih sezonah zmeraj izkazali kot neugoden tekmec.