Hoški mladinci drugi v državi

Po lanskem četrtem mestu v državnem prvenstvu mladincev, je hoškim mladcem letos uspel nov uspeh, pravzaprav so storili še korak naprej. Pred lepo zapolnjenimi tribunami dvorane v Hočah so šele v razburljivi finalni tekmi morali priznati premoč vrstnikom iz Maribora z 1:3 (23:25, 25:18, 25:27, 21:25). Izbranci trenerja Mateja Kavnika so tako le za les zgrešili naslov prvakov.

Polfinalna obračuna finalnega turnirja, na katerega so se uvrstile najboljše štiir ekipe, sta se razpletla precej presenetljivo in proti napovedim strokovnjakov. Odbojkarji Hoč so na krilih domačih navijačev slavili proti ekipi Go Volleyja, ki je bila brez prvega zvezdnika Matica Vrtovca povsem razglašena. Sicer je kadetski reprezentant pripotoval z ekipo v Hoče, a zaradi poškodbe rame sploh ni stopil na igrišče. To je bila voda na mlin izbrancem domačega trenerja Mateja Kavnika, ki so ves čas narekovali ritem igre in na koncu slavili gladko s 25:20 in 25:22.

Za še večje presenečenje pa so poskrbeli Mariborčani. Vsi trenerji so se že pred finalnim turnirjem strinjali, da je favorit za naslov prvaka ekipa Astec Triglava iz Kranja. Toda z odličnimi začetnimi udarci Alana Košenine so že v uvodu prvega niza povsem potolkli moralo Kranjčanov, ki so v uvodnem nizu doživeli pravo ponižanje (25:13). V drugem nizu so se nekoliko pobrali, a niso bili kos razpoloženim odbojkarjem iz štajerske prestolnice.

Stvari pa so izbranci trenerja Astec Triglava Aleša Cente postavili na pravo mesto v tekmi za tretje mesto z ekipo Go Volleyja. Resda je treba priznati, da se je trener Goričanov Samo Miklavc odločil ponuditi priložnost tudi tistim igralcem z rezervne klopi, ki doslej niso veliko igrali. Tako so Kranjčani slavili gladko 25:12 in 25:15.

Štajerski finale je v Večnamensko športno dvorano Hoče privabil obilico gledalcev. Poznavalci ocenjujejo, da jih je bilo blizu 400, ki pa so videli dramatični finale. Ekipi sta bili do zaključka prvega niza povsem izenačeni, nato pa so si z nekaj dobrimi začetnimi udarci priigrali prednost Mariborčani (24:21). Nepopustljivi Hočani so imeli priložnost, da jih ujamejo, a jih je začetniška napaka stala prvega niza (25:23). Drugi niz je minil povsem po željah domačih navijačev, saj so bili gostitelji premočni v vseh elementih odbojkarske igre (25:18). Boj brez izgubljene žoge se je nadaljeval tudi v tretjem nizu, kjer pa so imeli Mariborčani več sreče, če že ne znanja, da so set v končnici preobrnili v svojo korist. Zmaga v tretjem nizu je branilcem naslova vlila dodatne samozavesti, z odličnimi napadalnimi akcijami, v katerih sta prednjačila predvsem Alan Košenina in Tadej Bratina, so luknjali sicer granitni domači blok in se na koncu zasluženo veselili nove zvezdice.

Trenerji so izbrali najboljše igralce zaključnega turnirja. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Alan Košenina (Maribor), najboljši organizator igre je postal Uroš Planinšič (Hoče). Naslov najboljšega napadalca je pripadel Mateju Köku (Astec Triglav), najboljšega centralnega blokerja Timoteju Francu (Hoče), libera pa Alenu Maksimoviču (Maribor).

Končni vrstni red:

1. Maribor

2. Hoče

3. Astec Triglav

4. Go Volley

Rezultati, polfinale: GO Volley - Hoče 0:2 (20:25, 22:25), Astec Triglav - Maribor 0:2 (13:25, 21:25); tekma za tretje mesto: GO Volley - Astec Triglav 0:2 (12:25, 15:25); finale: Hoče - Maribor 1:3 (23:25, 25:18, 25:27, 21:25).