Kadeti za zgodovino

»Hoče, Hoče,« je odmevalo v novi športni dvorani v Hočah, ki je minuli konec tedna gostila najboljše štiri ekipe letošnje sezone med kadeti (U-17). Domači gledalci, ki so skupaj z gostujočimi navijači iz Šempetra, Nove Gorice in Kanala dodobra napolnili odbojkarsko lepotico, so prišli na svoj račun, saj so izbranci domačega trenerja Mateja Kavnika poskrbeli za pravcato senzacijo. Čeprav so v ligaškem delu osvojili šele tretje mesto v vzhodnem delu lige, pa so na finalnem turnirju četverice opravili s tekmeci in se prvič v slovenski zgodovini veselili kadetskega naslova.

Uvodni niz polfinalnega dvoboja med ekipama Hoč in Go Volleya je minil povsem v znamenju domače ekipe. Gostje iz Nove Gorice, čigar igra je (pre)veliko slonela na plečih Matica Vrtovca, nikakor niso našli orožja, kako ustaviti razigrane domače odbojkarje (25:16). Hočani so v enakem ritmu nadaljevali tudi drugi niz in povedli s 17:10. Vse je že kazalo, da so se Primorci vdali, ko je sledil preobrat. Večina odbojkarskih zanesenjakov je že pomislila, da se ponavlja mladinsko polfinale, ko so Hočani proti kasnejšim državnim prvakom iz Žužemberka pri rezultatu 18:9 v drugem nizu že slavili uvrstitev v finale in na koncu potonili. Izbranci trenerja Matjaža Staniča so zaigrali sproščeno, se iz točke v točko približevali domačinom, jih na 23. točki tudi ujeli in prehiteli (25:23). Odločilni niz je bil prava odbojkarska loterija, a je hoškim odbojkarjem vstopnico za veliki finale s petimi odličnimi začetnimi udarci priboril centralni bloker Žan Berglez.

Drugega finalista je odločil obračun med Salonitom in Sip Šempetrom. Čeprav je strateg ekipe Šempetra (sicer po rodu iz Hoč) Iztok Kšela v svojih vrstah imel kar dva aktualna kadetska reprezentanta, pa proti razigranim Kanalcem ni imel niti kančka možnosti. Po poraznem prvem nizu (16:25), ko odbojkarjem iz Savinjske doline ni uspevalo prav nič, je selektor slovenske kadetske reprezentance upal na boljše nadaljevanje. Toda izbranci kanalskega trenerja Leona Schillinga se pod vodstvom Jureta Okrogliča niso dali zmesti. Nadaljevali so s svojo prepoznavno igro, v kateri domala ne storijo napak in zanesljivo dobili tudi drugi niz (25:18) ter se uvrstili v boj za naslov prvakov.

»Medalja je medalja, pa čeprav bronasta,« je pred tekmo za tretje mesto dejal Iztok Kšela in napovedal, da se bodo njegovi igralci do zadnjih atomov moči borili za vsako žogo na igrišču. In to so tudi storili. Čeprav so v prvem nizu zaostajali že za štiri točke, pa se niso vdali in na koncu dobili niz s 27:25. Preveliko število napak je Goričane stalo dostojnega upora v drugem nizu, ki so ga Šempetrani dobili gladko s 25:14.

Temperatura v polni hoški dvorani (zbralo se je slabih 500 gledalcev) je pred velikim finalom dosegla vrhunec. Odbojkarji Salonita so veljali za velike favorite, saj so v letošnji sezoni izgubili le eno tekmo, pa še to povsem nepomembno proti Logatcu v zaključku ligaškega dela prvenstva. Nepopustljivi Hočani so že na uvodu finalnega obračuna dokazali, da ne bodo vnaprej izobesili bele zastave. Z dobrimi servisi so držali ravnotežje na igrišču vse do razburljive končnice. Obe moštvi sta imeli kar nekaj priložnosti, da bi uvodni niz odločili v svojo korist, a jima je večkrat zmanjkalo poguma. Naposled pa so imeli domači odbojkarji več znanja in sreče in na presenečenje vseh povedli.

Kot bi kanalske odbojkarje poraz v prvem nizu razjezil in pod vodstvom odličnega Jureta Okrogliča so povedli z 8:2. Domači strateg Matej Kavnik je do tega rezultata moral porabiti oba polminutna odmora, da jim Kanalci ne bi še bolj ušli. Z dobro postavljenim blokom so gostitelji naposled le našli svojo prepoznavno igro in goste ujeli na 14 točki. Ponovno je kazalo na napeto končnico, ko so Hočani prestavili v višjo prestavo in povedli s 24:22. Edini razpoloženi odbojkar v vrstah Salonita je nato storil eno redkih svojih napak pri napadalnih udarcih in Hočanom omogočil povišanje vodstva.

Domači strateg je pred pričetkom tretjega niza svojim izbrancem ponovno poudaril, da je treba posebno pozornost nameniti najboljšemu igralcu Salonita Juretu Okrogliču, ki je dobil kar 44 žog (zaključil jih je le polovico). Domači blokerji so ga ubogali in blok ter obrambo osredotočili na korektorja Salonita. Taktika je obrodila sadove, saj je Okroglič dobil kar osem blokov. Prednost je vse bolj naraščala in obetal se je popoln dan za domače odbojkarje. Na koncu je na semaforju kazalo 30:28, 25:22 in 25:20, ko so se domači igralci skočili v objem z njihovima trenerjema – Matejem Kavnikom in Zdravkom Bračkom.

Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Matjaž Lobnik (Hoče). Strokovnjake je med organizatorji igre prepričal podajalec Irenej Karnel (Salonit). Nagrada za najboljšega napadalca je pripadla Juretu Okrogliču (Salonit). Da je še ena lovorika ostala doma je poskrbel centralni bloker Timotej Franc (Hoče), medtem ko je bil za najboljšega libera izbran Mark Maraž (Go Volley).

Tekst: OK Hoče
Foto: Andrej Čurila

finale1 finale2 finale3 finale4 finale5 finale6 finale7 finale8 finale9 finale10 finale11 finale12