Še en velik uspeh Blejcev

Odbojkarji ACH Volleyja so sredini uvrstitvi na zaključni turnir evropske lige prvakov danes dodali nov uspeh. Na Dunaju so zmagali v finalu srednjeevropske lige, premagali so domači hotVolleys s 3:1 (20, -22, 18, 21). Za Blejce je to druga letošnja lovorika, saj so že zmagali tudi v slovenskem pokalu.


Dvorana Budocenter Dunaj, gledalcev 300, sodnika: Mokry (Slovaška), Adler (Madžarska).
Aon hotVolleys: Binder, Wohlfahrtstatter, Stojković 13, Kmet 10, Laimer 1, Giani 3, Santos, Nemec 11, Nagy 18, Kroiss, Nojić 6, Haidbauer.
ACH Volley: Flajs 14, Pajenk 7, Lewis, Šket, Pokeršnik, Kamnik 8, Venno 25, Vinčić 3, Petković, Gato, Jakopin 11, Vidič.


Slovenski prvaki so na Dunaju pripravili še en podvig. Le nekaj dni po uvrstitvi na finalni turnir lige prvakov so tokrat slavili v srednjeevropski ligi. S 3:1 so premagali domačo zasedbo AON Hotvolleys in po lanskem drugem mestu tokrat osvojili prvo. Po finalni tekmi so razglasili tudi najboljšega igralca, lovorika pa je pripadla Estoncu v dresu ACH Volleyja Oliverju Vennu, ki je 30 točkam v petkovem polfinalu tokrat dodal še 25 v finalu. V polfinalu zaključnega turnirja so Blejci premagali Mladost s 3:1.


V uvodu finala so slovenski prvaki po izenačenju na peti točki zaigrali odlično na mreži in po točki Andreja Flajsa povedli z 8:5. V nadaljevanju so oranžni tudi uspešno izvajali začetne udarce in trener Igor Prielozny je po točki Matevža Kamnika za 11:6 že moral vzeti prve pol minute odmora. Domača zasedba je nadaljevala nekoliko bolje. Richard Nemec je bil najprej uspešen na mreži, nato pa z dvema asoma poskrbel za znižanje izida na 14:15, toda nadaljevanje je spet potekalo po željah Slovencev, as Alena Pajenka za vodstvo z 18:15 pa je prisilil klop Dunaja še k drugemu polminutnemu odmoru. V zaključku so imeli igralci ACH Volleyja že prednost šestih točk (23:17), domači so še znižali na 19:23, a je nato zadnjo točko za zmago ACH Volleyja v prvem nizu dosegel Vid Jakopin.


Začetek drugega niza je bil izenačen. Po 13:13 je Slovencem po asu Andreja Flajsa uspelo rezultatsko pobegniti na 15:13, Venno pa je bil nato uspešen na mreži in drugi tehnični odmor je pripadel ACH Volleyju. Tudi zatem sta ekipi igrali izenačeni odbojki, ACH Volley je vodil že z 20:18, toda domačini so še obrnili na 22:21. Glenn Hoag je vzel pol minute odmora, toda njegovi igralci so nekoliko popustili v končnici, as Darka Nojića pa je domačim prinesel izenačenje v nizih na 1:1.


Slovenski prvaki so tretji niz začeli odlično in vodili že z 4:0, ob prvem tehničnem odmoru pa povišali prednost na pet točk. Napake v domači vrsti so se vrstile, slednjo je napravil Nemec za zaostanek 8:13. Dunajčani, pri katerih je izstopal le Miloš Stojković, niso mogli slediti ritmu ACH Volleyja, ki je ob drugem tehničnem odmoru imel še vedno pet točk naskoka. Toda nato se je razmerje obrnilo v prid domačih, ki so z odlično igro v polju in začetnih udarcih Kmeta znižali na 14:16. Nadaljevanje pa je bilo spet oranžno obarvano, saj so Blejci spet zagospodarili na igrišču in niz dobili s 25:18.


Po vodstvu Dunaja v začetku četrtega niza s 6:3 so igralci ACH Volleyja odlično zaigrali v polju ter z uspešno izvedenimi protinapadi prišli do vodstva 8:6. Slovenci niso popuščali, domača zasedba pa je pričela tudi grešiti. Kljub vodstvu gostov Dunajčani še niso vrgli puške v koruzo in po bloku Santosa je bil izid znižan na 15:17. Pri rezultatu 17:18 se je poškodoval Kamnik, ki ga je zamenjal Matej Vidič. Venno je z asom nato zagotovil prednost ACH Volleju za tri točke 20:17, prednost pa je nato ACH Volley do konca niza obdržal in igralci so lahko skupaj s številnimi navijači pričeli slaviti že drugo letošnjo lovoriko.


Izjavi po tekmi:
Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: "Treba je priznati, da je Dunaj spet odigral dobro tekmo, toda mi smo se tokrat na njih dobro pripravili. Za razliko dveh tekem rednega dela lige, v katerih smo dvakrat izgubili, smo tudi mi prikazali igro, kot jo zmoremo. Predvsem na servisu in blok obrambi smo pokazali eno boljših letošnjih predstav in zasluženo zmagali ter osvojili ligo. Že takoj v prvem nizu, smo jim pokazali, da nas zanima samo zmaga. V drugem nizu so bili v končnici sicer bolj zbrani, v preostalih dveh nizih pa smo jim ušli že na začetku, tako da dvomov o zmagovalcu ni bilo. Vsekakor se nam že pozna utrujenost. Želeli bi si kaj odmora, toda ta trenutno ni možen. Že v naslednjem tednu imamo tri tekme državnega prvenstva, v katere bomo vstopili stoodstotno. Tudi v tem tekmovanju si želimo zmagati, lažje in lepše nam bo, če si bomo pred končnico zagotovili najboljši položaj."

Igor Prielozny, trener hotVolleysa: "Nam je bila velika čast meriti se z udeleženci zaključnega turnirja lige prvakov. Pred tekmo so bili optimistični, saj smo dobili prvi dve letošnji medsebojni tekmi. Toda finale je le drugačna zgodba. ACH Volley je boljša ekipa, kar je danes tudi dokazala. Mi smo lahko zadovoljni z odporom, še posebno pa s polfinalno zmago proti Innsbrucku."

Avtor: STA

Foto: www.ach-volley.si