ACH na zaključnem turnirju

Odbojkarji blejskega ACH Volleyja so v povratni tekmi izločilnega dela lige prvakov za uvrstitev na zaključni turnir danes v Ljubljani premagali ekipo Hypo Tirol iz Innsbrucka s 3:1 (20, -19, 20, 19). V prvi tekmi so bili prav tako s 3:1 boljši Tirolci, na zaključni turnir v Lodž pa se je uvrstila slovenska ekipa po dobljenem zlatem nizu (10).

Z zmago ACH Volleyja se zgodovina slovenske odbojke piše na novo. Doslej je bil največji uspeh slovenske klubske odbojke prvo mesto Blejcev v pokalu Top teams, zdajšnjem pokalu CEV, vendar se slovenski prvaki niso zadovoljili s tem. Besede Rasta Oderlapa pred začetkom sezone, ko je na uradni predstavitvi ekipe dejal, da tako dobre ekipe ACH Volley še ni imel, so se v sredo uresničile. ACH Volley se je uvrstil na zaključni turnir lige prvakov, ki bo 10. in 11. aprila v Lodžu. Blejci bodo v polfinalu igrali z Itasom iz Trenta, aktualnim evropskim prvakom.

 ACH Volley - Hypo Tirol 3:1 (20, -19, 20, 19; 10)


Psihološka prednost je bila z zmago s 3:1 v tekmi pred tednom dni zagotovo na strani lani najboljše avstrijske ekipe, ki jo je na tribunah razprodanega Tivolija spodbujalo okoli 50 najbolj zvestih privržencev. Vendar pa do prvega tehničnega odmora pristaši Innsbrucka niso imeli veliko razlogov za zadovoljstvo. Blejci, ki so tekmo začeli v skorajda isti postavi kot pred tednom dni, le da je Alena Šketa na mestu korektorja zamenjal Oliver Venno, so si do prvega tehničnega odmora priigrali štiri točke prednosti. Do prve večje prednosti (6:1) so prišli po zaslugi float servisov Dejana Vinčiča, ob dobri realizaciji v napadu pa sta bila v bloku uspešna še Alen Pajenk in Venno.

Po točki Vida Jakopina in vodstvu s 13:6 je Stefan Chrtiansky vzel še drugi polminutni odmor, ki je le nekoliko zaustavil nalet domače ekipe. Američan Russel Holmes je, podobno kot pred njim Vinčič, s float servisi dosegel dve neposredni točki, obakrat pa je imel težave s sprejemom kapetan domačih Andrej Flajs. Prednost Blejcev se je »stopila« na štiri točke, zato je Hoag reagiral s polminutnim odmorom. Vendar s tem krize v blejski ekipi še ni bilo konec, kajti po eni, sicer redkih napak v prvem nizu so se jim gostje približali le na točko zaostanka (16:17). To pa je bilo tudi vse, kar jim je v prvem nizu uspelo. Hoag se je odločil, da namesto Flajsa v igro pošlje Ramona Gata, ki je s svojo mirnostjo pripomogel k temu, da so Blejci vajeti igre spet vzeli v svoje roke. Gostje za razigranega Venna enostavno niso našli rešitve, vendar pa je imel odlični Estonec - v prvem nizu je dosegel devet točk - veliko pomoč tudi v Jakopinu (šest točk), zadnjo točko pa je dosegel Alen Pajenk.


Hladen tuš v drugem nizu


Tudi drugi niz so Blejci začeli obetavno, saj so na "krilih" Venna povedli s 3:1. Če le francoski sodnik Deregnaucourt ne bi videl dotika po napadu Chocholaka, ki je sicer končal v avtu, bi bilo že 4:1, vendar tudi ta napaka glavnega sodnika ne bi smela biti razlog za poznejši padec v igri blejske ekipe. Njen napad ni bil več tako učinkovit kot v prvem, ko je bil kar 77-odstoten, slabši je bil tudi sprejem, pa tudi blok ni bil več tako visok, kar je s pridom izkoriščal predvsem odlični Chocholak. Če k temu dodamo še številne napake pri začetnem udarcu, ni nobeno presenečenje, da so avstrijski prvaki ob drugem tehničnem odmoru vodili že za pet točk. V v igro se je spet vrnil Gato, a so se težave domače ekipe kljub temu nadaljevale. Ko je Brazilec Dos Santos z blokom zaustavil Venna, je Innsbruck "ušel" že za šest točk (18:12). Tako izkušena ekipa kot je avstrijska, takšne prednosti seveda ni izpustila iz rok. Estonec Eerik Jago je izkoristil že kar drugo zaključno žogo.


Velika vrnitev Bleda

Če so bile pred tekmo možnosti Innsbruckčanov 55-odstotne, so bile po zmagi v drugem nizu še večje. Tudi zato, ker so imeli Blejci še naprej težave z začetnim udarcem, na srečo pa so v primerjavi z drugi nizom popravili igro v bloku. Z dvema blokoma Jakopina in blokom Gata so na prvi tehnični odmor domači odbojkarji odšli s točko prednosti, pred tem pa so zaostajali že za dve (3:5). Hoag je Venna, ki je bil v prvem nizu nezaustavljiv, v drugem pa je imel le 44-odstotno realizacijo v napadu, poslal na klop, prvič na tekmi pa je v igro vstopil Alen Šket. In prav Šket je z uspešnim napadom svoji ekipi priigral štiri točke prednosti.

Toda po polminutnem odmoru je servis Matevža Kamnika končal v mreži in ko je v naslednjem napadu Chocholak dosegel točko, je svoje varovance k sebi poklical tudi Hoag. Kanadčan na blejski klopi je polminutni odmor vzel tudi po dveh zaporednih točkah gostov, ki so zaostanek štirih zmanjšali le na dve (16:18). Največ zaslug, da si slovenski prvaki niso mogli priigrati večje prednosti je imel Jago, ki je odlično nadomestil v tretjem nizu nerazpoloženega Chocholaka (imel je vsega 27-odstotno realizacijo v napadu). Ne samo v napadu, temveč tudi v obrambi, vendar sam ni zmogel vsega bremena, kajti v domači ekipi sta predvsem Šket in Jakopin, ki je z dvema zaporednima točkama tudi Blejcem priboril pet točk prednosti. Prvo so gostje ubranili, drugo pa je, tako kot v prvem nizu, izkoristil Pajenk.

S serijo blokov so slovenski prvaki v tretjem nizu na servis Vinčiča zaostanek dveh točk (1:3) spremenili v vodstvo s 5:3. Imeli so tudi priložnost za tri točke prednosti, a sta se Šket in Pajenk ob mreži le nemo spogledala. Na srečo to ni vplivalo na igro Blejcev, ki se za spremembo niso spraševali, zakaj so po neumnosti izgubili točko. Že takoj v naslednji akciji je Vinčič v slogu korektorja takoj priboril točko svoji ekipi, ki je niz nadaljevala kot v transu in na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo sedmih točk. Gostujoči trener Chrtiansky se je očitno že sprijaznil s tem, da bo o potniku na zakjučni turnir odločal zlati niz, zato je iz igre potegnil blokerja Daniela Gavana, Jaga in Chocholaka. Vse bolj so bili z mislimi tudi pri zlatem nizu tudi domači odbojkarji, ki pa so bili vendarle dovolj zbrani, da je Jakopin rešil vse dvome okoli zmagovalca v četrtem nizu.


Zlati niz zlatih fantov

Zgodovina se je nato odločala v zlatem nizu. Pred tremi leti, ko so Blejci osvojili pokal Top teams, so ga v četrtfinalu že igrali, vendar se je takrat zlati niz igral do 25. točke. Poleg tega so takrat proti Constanti v gosteh izgubili z 2:3, v povratni tekmi pa so jih premagali s 3:0. Vendar so to le statitični podatki, ki včeraj niso prav nič veljali. Chrtiansky je seveda v igro vrnil vse svoje najboljše igalcem, z igralci, ki so osvojili tretji in četrti niz pa so tekmo nadaljevali odbojkarji aCH Volleyja. Do prve prednosti dveh točk so prvi prišli gostje, ki so povedli s 5:3, dve točki prednosti pa so imeli tudi ob menjavi strani na osmi točki. Z blokom Pajenka so izid na deveti točki izenačili, po napaki Dos Santosa pa povedli z 10:9.

 Ko sta po polminutnem odmoru točki dosegla še Šket in z blokom Pajenk, so imeli Blejci že tri točke prednosti in protinapad za štiri, a je Šket žogo poslal v avt. Toda to je bila zadnja točka, ki so jo avstrijski prvaki včeraj osvojili v Tivoliju. Do konca tekme so bile Blejci nezaustavljivi in Tivoli je ponorel. Več kot štiri tisoč gledalcev, ki so tekmo praktično ves čas spremljali stoje, si je dalo duška. Skupaj z igralci. Noro!

 

Izjave po tekmi:

Glenn Hoag, trener ACH Volleyja: ″Največ pomeni, da imamo res pravo ekipo. Skupino igralcev, ki nikoli ne odneha. Najlažje je odnehati in se predati. V tem tekmovanju smo veliko dosegli, za nami je veliko napornih tekem. Lahko menjamo igralce, česar si kakšno drugo moštvo ne morejo privoščiti. Danes je ekipa delovala odlično in to je odločilo.″

Matevž Kamnik, igralec ACH Volleya: ″Odločala je borbenost, pustili smo srce na igrišču. Tudi naši navijači so fantastični. To je zgodovinski uspeh našega kluba in cele Slovenije. Fantastično. Mislim, da bo to, kaj smo dosegli, še prišlo za nami, da se še nismo zavedli.″

Alen Šket, igralec ACH Volleyja: ″Če primerjam to in prejšnjo tekmo v Innsbrucku: danes smo igrali zelo konstantno na sprejemu in v napadu. Na tisti tekmi smo o se veliko naučili in to bo lepa popotnica za naprej. To je velik dosežek za klub in celo Slovenijo. Občutki so neverjetni.″

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja:″ Lahko bi zmagali s 3:0, ampak najbolj važno je, da smo se uvrstili naprej. Nismo razmišljali o porazu, vedeli smo, da če bomo igrali skoncentrirano v napadu, če jih bomo oddaljili od mreže, da se lahko veselimo te zmage. Na koncu nam je to uspelo šele v zlatem nizu, ampak zmaga je zato še slajša. Odločil je preobrat v zadnjem nizu, ko smo že zaostajali 7:9.″

Dejan Vinčič, igralec ACH Volleyja: ″Verjeli smo v ′final four′, verjeli smo vase. Samo razmišljati nismo smeli, kako bo na koncu. Dali smo 120 odstotkov od sebe, ampak na koncu smo zasluženo slavili.″


Vir: www.ekipa.org

Foto: www.ach-volley.si