Pred povratno tekmo

Po zgodovinski uvrstitvi odbojkarjev ACH Volleyja med 6 najboljših ekip v Evropi, so Blejci dobili najlažjega možnega nasprotnika, avstrijskega prvaka Tirol Innsbruck, katerega so v letošnji sezoni v Srednjeevropski ligi dvakrat premagali. Toda na prvi tekmi na Tirolskem izbrancem kanadskega strokovnjaka Glenna Hoaga ni šlo vse po načrtih in so izgubili z 1:3, kar pomeni, da morajo za uvrstitev na zaključni turnir četverice v Tivoliju zmagati s 3:0. V primeru zmage s 3:1 bosta ekipi odigrali t.i. zlati niz.

Kljub temu, da so igralci ACH Volleyja Tirol dvakrat v tej sezoni že premagali, so bili na tekmi vseh tekem premalo zbrani. Delali so nerazumljive tehnične napake in bili bleda senca tistega moštva, ki je v dveh tekmah izločilo veliko bolj slavno Macerato. ''Fantje so sami vršili pritisk nase, saj so se zavedali pomembnosti tekme. Bili so nekoliko odsotni, ne vem kaj so razmišljali. Veliko je šlo narobe v naši igri, niso se mogli izogniti napakam, ki jih je bilo daleč preveč za tekmo na tem nivoju,'' se je nazaj ozrl trener ACH-ja Glenn Hoag in dodal: ''Če želimo priti na zaključni turnir najboljših štirih ekip, moramo igrati bistveno bolje. Fantje se bodo morali zbrati in pokazati vse svoje sposobnosti. Zdi se mi, da je sedaj brezpredmetno razglabljati kje se igra tako pomembna tekma, važno je, kako jo bomo odigrali.''

Moštvo ACH-ja  je bilo z izjemo tretjega niza slabša ekipa na igrišču v Innsbrucku, zato so se avstrijski prvaki povsem zasluženo veselili zmage s 3:1. ''Na prvi tekmi proti Tirolu smo bil preslabi skoraj v vseh elementih odbojkarske igre. Nadigrali so nas tako v servisu, sprejemu in predvsem v obrambi. Če se želimo uvrstiti na zaključek na Poljsko, se bomo morali izboljšati v veliko stvareh.''

Vendar pa ne smemo pozabiti, da se bo povratna tekma igrala v Tivoliju, ki bo pokal po šivih, saj je bila dvorana razprodana v dobrem dnevu. Igralci radi poudarjajo, kako srčno in bučno publiko imajo in da jih to večkrat tudi ponese. ''Tako slabo, kot smo igrali v Innsbrucku, v Tivoliju zagotovo ne bomo igrali. Poleg tega imamo za sabo zvesto publiko, ki nam bo stala ob strani. Naši navijači naredijo izjemno vzdušje, še posebej doma, kjer so zares fenomenalni,'' na prednost domačega igrišča in domače publike računa Alen Pajenk, toda kljub temu ve, da so pred precej zahtevno nalogo: ''Še sreča, da smo v Innsbrucku dobili en niz, ki je dobra popotnica za povratno srečanje v Ljubljani. Mi bomo k tekmi pristopili maksimalno ''našpičeni'', na koncu pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,'' se svojih odgovornosti zaveda srednji bloker blejskega moštva.

Mlada ekipa ACH-ja je na prvi tekmi verjetno podlega pritisku, katerega so si ustvarili sami, na kar je opozoril tudi glavni trener Hoag. Toda mladi fantje se zavedajo pomembnosti tekme in si zagotovo želijo prikazati boljšo predstavo, kot na Tirolskem. ''Že prva tekma je bila za nas in za klub zgodovinskega pomena, izgubili smo jo, kar pa pomeni, da bo prihajajoča tekma še bolj pomembna. Dali bomo vse od sebe, poskušali zmagati s 3:0, čeprav bo to zelo težko in se uvrstiti na zaključni turnir na Poljsko,'' je zaključil Pajenk.
 
''Sprejem in blok sta tista elementa odbojkarske igre, ki sta na prvi tekmi najbolj pešala. V bloku se nikakor nismo mogli uskladiti, zato smo veliko žog izpustili mimo. Prav tako moramo veliko bolje odigrati na sprejemu, saj je ob idealni podaji podajalcu veliko lažje izpeljati napadalno akcijo. Glavno je, da popravimo lastne tehnične napake,'' je dejal še en mladenič v ekipi ACH-ja Matevž Kamnik. ''Še sreča, da smo dobili niz na gostovanju ter tako ohranili teoretične možnosti za uvrstitev na zaključni turnir četverice,'' je še dodal 22-letni Kamnik.

Seveda pa so lahko veliko bolj navdušeni odbojkarji avstrijskega kluba, ki za napredovanje potrebujejo veliko manj kot slovenski prvaki. ''Dobro smo igrali na prvi tekmi, vendar je za nas opozorilo tretji niz, kjer smo zelo popustili in nas je ACH brez težav ugnal. Paziti moramo na naše podaje in če bomo v tem elementu uspešni, si lahko nadejamo dobrega rezultata,'' je previden igralec Tirola Russell Holmes. Toda zaveda se pomembnega faktorja občinstva v dvorani Tivoli. ''Vemo, da ima ACH izjemne navijače, tako da nam na drugi tekmi ne bo lahko. Ves čas bomo morali vršiti pritisk na njih, dobro servirati in podajati in v tem primeru mislim, da lahko gremo v Ljubljano precej samozavestno in sproščeno,'' je zaključil Američan na začasnem delu v Avstriji, kjer pravi, da se je povsem udomačil in da mu je okolje zelo ugaja.

Odbojkarje ACH Volleyja zagotovo čaka izjemno zahtevno srečanje proti samozavestnim Avstrijcem, toda gostje še niso igrali pred občinstvo v ''TiVolleyju'', zato tudi njim v sredo, ob 20:15 nikakor ne bo lahko.
 
Avtor: Srečko Ferlež (www.sport-tv.si)
Foto: www.volleyballteamtirol.com